tirsdag den 26. februar 2013

Behøver Man (virkelig et) Indeks…? (BMI)





Kropsvægten i kg. / højden i m2 =  BMI. Man regner sit BMI ud ved at dividere kropsvægten i kg, med højden, i meter, i anden potens. Du kan jo starte med at beregne dit eget BMI

BMI-test!

Mickey Olivers BMI er 35,64 (højde=170, vægt=103) og Mettes BMI er 22,06 (højde=169, vægt=63). 

Isoleret set kunne Mette jo blot smække bagdelen i sofaen og nyde aftenens afsnit af Babyklinikken, mens Mickey slider løbeskoene på landevejen, kombineret med indtagelse af salat og … salat! J BMI tager altså kun udgangspunkt i føromtalte regnestykke og ikke i hverken sundhed, velvære eller fysisk formåen.Som så mange andre med ønske om vægttab, anskaffede vi en badevægt. Som I kunne læse i søndagens blogindlæg kunne hun heller ikke her gå ned på udstyr, så den var naturligvis med måling af alt muligt nørdet – blandt andet fedtprocent og udregning af BMI. 

For os begge var det en blandet oplevelse at stille os op på vægten og lade os bogstaveligt talt ”måle og veje”. 
Mette var et lille stykke over sin ungpigevægt og Mickey var ret så meget over stort set alt…! Vi tænkte derfor på, om det måske for nogle kunne være mere demotiverende og føles som en gigantisk udfordring, allerede inden man overhovedet er kommet i gang. Så hvis ikke ens vægt i kg kan motivere, måske en måling af ens BMI kan være vejen frem. Ja – måske… Værd at bemærke er at der står på deres hjemmeside, at målingen ikke tager højde for knoglebygning, muskelmasse og køn, så kan man overhovedet bruge den til noget – og Behøver Man virkelig et Index?

Lad os skrue tiden 3 år tilbage til tiden hvor Mickey gav den fuld gas som holdinstruktør 37 timer i ugen – undervisende i alt lige fra spinning og thai bo til stram op og pilates. I den periode raslede kiloene naturligvis af og fedtprocenten var lavere end nogensinde, så vi vil lade dig – med udgangspunkt i skalaen fra hjemmesiden – komme med at bud på hans BMI ud fra billederne… (I skal ikke lige tage Jer af den røde næse – billedet er taget om vinteren…)

  

Ifølge tabellen ligger ”normalvægten” indenfor skalaen 18,5 > 24,9. Mickeys vægt på tidspunktet hvor billederne er taget blev målt til 78 kg, hvilket giver et BMI på 26,99 – altså er han på billederne overvægtig. 

Bedøm selv…
Er BMI så fuldstændigt ubrugeligt? Nej, slet ikke. BMI er absolut anvendeligt og eksperter indenfor sundhedsbranchen er enige om, at BMI er yderst anvendeligt primært i ekstremerne. Til ekstremt undervægtige og ekstremt overvægtige er det et super værktøj til at påvise, at en ændring kan være nødvendig, men som næste artikel beskriver, er det måske en god idé at finjustere dette en anelse…


Så hvilke andre parametre har man mulighed for at fokusere på, når vi snakker ønske om vægttab og øget sundhed…? Din fedtprocent fx. SE HER!  

Ved at benytte denne udregning har du mulighed for at fastlægge din fedtprocent og se, om du ligger indenfor normalen. Du kan selvfølgelig også blot benytte dig af den føromtalte multifunktionsvægt, hvilket for Mickey har været den bedste motivations faktor, da han siden 1.december kun har tabt sig et 2 kg og til sammenligning har tabt sig 8 % i fedt. 



Han har ellers op til flere gange stået på vægten, klar med kameraet til at forevige det første billede af et blot 2-cifret antal kilo, men efter snart 3 måneder er han blevet enig med sig selv om, at fokus med fordel kan fjernes fra antal kg og flyttes hen på fedtprocenten, spejlbilledet og den generelle følelse af fysisk og psykisk overskud, som både han selv siger han kan mærke og Mette (som den gode kæreste hun er) siger hun kan se... Motivation og modet kan nemlig sagtens lide et mindre knæk, når man efter 3 måneder med fornuftig kost (se www.fruea.com for madprincippet LFHC ) og motion 4-5 gange ugentligt stadig føler, at man nærmest har et helt marathon foran sig før målstregen er nået. Der for er artikler som denne for det første relevante, da BMI nu bevæger sig ind i det 21. århundrede og samtidig gør det både mere motiverende og mere menneskeligt at nå sine mål.

”Normalvægt og overvægt: BMI på 20-30 – ingen grund til vægttab, hvis du motionerer, spiser sundt og ikke har sygdomme”
Vi har derfor besluttet, at vores fokus ligger på den vished vi har i, at vi spiser fornuftigt og træner effektivt. Suppekure, turboslank, grøntsags-diæter, tyggegummekure, spis-hver-anden-dag-teorien – og listen kunne være væsentligt længere. Vi tror på, at vi inderst inde godt ved, hvad der er godt for os og hvad der skidt for os. Overtræning og underernæring er bare ikke vejen frem, så vi vil inden længe forsøge at kaste os ud i at hjælpe med til at finde den usynlige balance mellem opbyggende træning og nedbrydende træning – og hvorfor musik er den uundværlige, usynlige træning-smakker.

Som afslutning synes vi I skulle have lov til at smile lidt – for træningen bliver bare lettere med et smil på læben…Læs lige HER!





 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar